Dýňové kapsičky

Dýňové kapsičky

Sladké dýňové kapsičky úplně miluji – dělám je každý rok a mám je spojené s podzimem, začátkem školy, ale zároveň ještě s pohodou před zkouškovým a přípravou na něj. Ačkoliv jsou kapsičky jednoduché na přípravu, musím uznat, že celý proces je poněkud zdlouhavý a vždy nad nimi tak 2-3 hodiny strávím. Máme je ale moc rádi, a tak mi ten čas za to stojí. Dýňové kapsičky jsou dokonce jediný dezert, který si Hakan každý rok přeje, abych mu upekla.

S přípravou je nejlepší začít den předem…

Pokud můžete, pak doporučuji připravit si dýňovou náplň den předem. Po několika hodinách v ledničce trochu ztuhne a kapsičky vám pak půjdou lépe plnit – čím plnější budou, tím chutnější. Já osobně si dopředu připravuji i těsto. Stejně musím čekat než se dýně uvaří a vychladne, tak ten čas alespoň nějak využiji a další den je příprava kapsiček o dost rychlejší.

Dýňové kapsičky + upršený víkend = ideál

Dýňové kapsičky jsou skvělé na nějaký upršený víkend – připravit si k nim horký čaj, zachumlat se do teplé deky a pustit si film je podle mě úplně ideální. Tak je zkuste a dejte mi pak vědět, jak vám chutnaly 🙂

Dýňové kapsičky

Ingredience:

  • 1 vajíčko na pomazání
  • třtinový cukr na posypání (není nutné)

Na těsto:

  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 100 g změklého másla
  • 75 ml studené vody

Na náplň:

  • 320 g dýně hokaido, očištěné a nakrájené na kostičky
  • 1 velké vejce
  • 1/2 lžíce skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 110 g třtinového cukru

Postup:

  1. Nakrájenou dýni uvaříme a rozmixujeme do hladkého pyré. Necháme ji trochu vychladnout (stačí 15 min) a pak ji smícháme s jedním velkým vajíčkem, 1/2 lžící skořice, 1/2 lžičkou soli, 1/2 lžičkou nastrouhaného zázvoru a 110 g třtinového cukru. Já osobně si tuhle směs většinou připravuji den předem – v ledničce trochu zatuhne a není pak tak tekutá, tudíž můžu dát do každé kapsičky více náplně.
  2. V míse promícháme 250 g celozrnné špaldové mouky, 1/4 lžičky soli a 1 lžičku cukru. Přidáme 75 ml vody a 100 g změklého másla a uhněteme těsto. Uhnětené těsto zabalíme do sáčku a dáme na 30 min do ledničky.
  3. Těsto rozvalíme na tenkou placku. Doporučuji rozválet na co nejtenčí placku vám to půjde (samozřejmě musíte brát v potaz, aby se vám s ní dobře pracovalo a netrhala se), kapsičky jsou z celozrnné špaldové mouky mnohem hutnější než z bílé pšeničné, u které by trochu tlustší těsto nevadilo.
  4. Hrnkem vykrojíme kolečka.
    Dýňové kapsičky
  5. Do každého kolečka dáme co nejvíce náplně bude možné (já dávám cca 1,5 lžičky, když náplň připravuji den předem a je trochu zatuhlá).
    Dýňové kapsičky
  6. Kolečka přeložíme vejpůl.
    Dýňové kapsičky

    Dýňové kapsičky

  7. Vidličkou přimáčkneme okraje k sobě.
    Dýňové kapsičky
  8. Kapsičky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vajíčkem, případně posypeme třtinovým cukrem (není to však nutné) a dáme na 20 min do předehřáté trouby na 180 stupňů.
    Dýňové kapsičky
  9. Upečené kapsičky necháme vychladnout a můžeme servírovat!

Tip: Pokud vám zbyde nějaká náplň, přidejte ji např. do těsta na vafle nebo na lívance.

Tak dobrou chuť!

Majda & Panda

Dýňové kapsičky

Comments

comments

One Reply to “Dýňové kapsičky”

  1. Před chvílí dopecene i snezene, příště budu dělat dvě dávky 👍👍👍super recept

Napsat komentář