Cizrnové Sweet & Sour

Pokud hledáte rychlý a zdravý oběd, který si případně můžete i zabalit do práce, právě jste ho našli! A my s Pandou doufáme, že vám bude chutnat. Ráda bych vám napsala příběh, jak tento recept vznikl, či historku, která se k němu váže, ale bohužel žádnou nemám. Inspirace přišla tak nějak sama – jedno odpoledne jsem jednoduše dostala hlad a nechtělo se mi jít nakoupit (venku je děsná zima!). Naštěstí jsem doma něco málo měla, a tak to stačilo jen zužitkovat. No a vyšel z toho tento výborný recept, a tak když jsem si ho vařila podruhé, rovnou jsem ho i nafotila. Prostě hlad je nejlepší kuchař! 🙂

Ingredience (pro 2 osoby):
1,5 lžičky rýžového octu
1,5 lžičky sójové omáčky
1 lžička třtinového cukru
2 menší rajčata
1/3 hrnku vody
3/4 lžičky tapiokového škrobu
1 plechovka cizrny (slitá a propláchnutá)
2 stroužky česneku
1 lžička bílých sezamových semínek

Příloha:
brambory (množství dle uvážení)
olivový olej
sůl

brokolice (množství dle uvážení)
olivový olej
sůl

Začala jsem spařením rajčat. Pro ty, kteří jsou kuchaři začátečníci, Panda sepsal malý návod: nařízněte slupku rajčat z obou stran do kříže, dejte je do mísy a zalijte vřelou vodou tak, aby byla celá ponořená. Rajčata nechte cca 5 min ve vodě, poté vodu vylijte a oloupejte slupku.
Spařená rajčata si dáme na chvíli bokem. Předehřejeme troubu, oloupeme brambory a nakrájíme na větší kostky. Dáme do misky, zalijeme olivovým olejem, osolíme a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pokud je plech plný, šoupněte ho na 20 minut do trouby. Najdete-li však na něm ještě místo, hoďte na něj i brokolici, kterou si připravte stejně, jako brambory (rozebereme na menší růžičky, dáme do mísy, zakápneme olivovým olejem, osolíme a rukama promícháme). Brokolici i brambory pečeme cca 20 minut na 180 stupňů.
Mezitím, co se nám peče příloha, se vrhneme na přípravu omáčky. Nakrájíme si rajčata na kostičky a 2 stroužky česneku na menší plátky. Dáme do menšího hrnce, přidáme vodu a rozmixujeme. K rozmixované směsi přidáme rýžový ocet, sójovou omáčku, třtinový cukr a tapiokový škrob. Za stálého míchání vaříme cca 8 minut, poté snížíme plamen na minimum, přikryjeme pokličkou a vaříme dalších 10 minut (nezapomeňte občas zkontrolovat a promíchat). Nakonec přidáme slitou a propláchnutou cizrnu, velmi dobře promícháme, vyskládáme i s pečenou zeleninou do misky/na talíř, posypeme cizrnu sezamovými semínky a je to!

Tak dobrou chuť!

Majda &  Panda

Comments

comments

Napsat komentář