Boží milosti

Recept na boží milosti je od mé babičky, která jej má od své maminky. Je to starý bánovský recept, který možná ještě ani neznáte. Já sama jsem o milostech od nikoho jiného, než od mé babičky nikdy neslyšela. Bánov je obec na jihovýchodní Moravě, kde jsem sice nikdy nebyla, ale prý stojí za návštěvu. Pochází odtamtud babiččina část rodiny.
Boží milosti jsme s babičkou připravovaly společně. Je to poměrně náročný recept, nejspíše nejtěžší, který jsem kdy viděla. Příprava je dlouhá a únavná, ve dvou vám to ale určitě půjde snadněji. I když moje babička to hravě zvládne sama 🙂 Ale věřte, že milosti jsou tak výborné, že za tu námahu v kuchyni stojí.
Panda vám nafotil foto návod. Během focení zachycoval babičku při práci, tudíž fotky nejsou pózované, ale přirozené a ze života. Doufám, že vám při výrobě božích milostí pomůžou 🙂
Tak snad si pochutnáte!

Ingredience (na 12 božích milostí):
1/2 kg hladké mouky
25 g másla pokojové teploty
1 celé vejce
2 žloutky
špetka soli
velká špetka cukru
2 lžíce rumu
200 g zakysané smetany

cca 800 ml slunečnicového oleje na smažení

hodně moučkového cukru na posypání 🙂

Připravíme si pracovní desku, na kterou prosypeme hladkou mouku přes sítko, aby těsto bylo kypřejší. Uděláme do mouky důlek, přidáme máslo, vejce, žloutky, sůl, cukr, rum (dává se proto, aby těsto nesálo tolik tuku později při smažení) a zakysanou smetanu. Uhněteme těsto, poté pokračujeme v hnětení, dokud se nám na těstě nezačnou vytvářet bublinky. Tento krok je opravdu pracný a dlouhý, hnětení těsta vám zabere 30-40 min (my jsme se s babičkou střídaly, protože je to opravdu náročné). Těsto je uhnětené ve chvíli, kdy na něm uvidíte bublinky a při hnětení ucítíte, jak vám pod rukama lehce praskají.
Uhnětené těsto si rozdělte na cca 12 stejných dílků a vytvarujte je do bochánků. Ty si přikryjte igelitem, aby neoschly. Poté berte jeden bochánek po druhém, rozválejte válcem a následně si ho přehoďte přes ruku a od prostředka roztahujte (opatrně, abyste nehty neudělali díru). Těsto musí být tak tenké, až bude téměř průsvitné. Okraje jsme s babičkou natahovaly, až když jsme si roztáhnutou placku položily na stůl (zvládnete-li to v ruce, nemusíte placku po položení na stůl již natahovat). Hotové placky jsme skládaly na starý ubrus a přikryly velkým igelitem (placky nám nakonec pokryly celý stůl, takže si pro ně připravte velkou plochu). Přikrytí je důležité, jinak vám těsto oschne a po usmažení se bude lámat.
Máte-li ze všech bochánků tenké, až průsvitné placky, vyřízněte uprostřed placek pruhy tlusté cca 1 cm. Pruhy musí začínat a končit cca 1 cm od krajů (viz obrázek). Opět přikryjte a vezměte si hrnec o šířce necelých 20 cm (= průměr necelých 10 cm). Hrnec by určitě neměl být širší, v menším kastrolu budou milosti bohatší. Babička doporučuje vysoký hrnec, aby vám z něj nevytékal olej. Máte-li jen nízký, nevadí, jen se smiřte s tím, že pak budete mít náročnější úklid 🙂 Do hrnce jsme vylily cca 800 ml slunečnicového oleje a rozpálily jsme ho. Rozpálený olej poznáte tak, že když do něj dáte špejli či párátko, začnou se vám kolem něj tvořit bublinky.
Nyní vhodíme placky do oleje – prsty opatrně nabereme každý druhý pruh (viz obrázek níže) a opatrně vložíme do oleje. Vidličkou těsto rychle lehce nadýcháme, aby milosti měly požadovaný tvar. Poté necháme smažit asi 45 sekund (smažíme dozlatova), otočíme a smažíme dalších 45 sekund. Vyndáme z hrnce, okapeme, dáme na talíř, počkáme necelou 1 minutu, než se nám milosti ještě trochu okapou, přendáme je na druhý talíř a posypeme přes sítko moučkovým cukrem. Cukrem určitě nešetřete. A máte hotovo!
My s babičkou jsme boží milosti skladovaly ve velké krabici vyložené ubrousky. Jak je budete skladovat, je ale jen na vás 🙂 Vydrží cca 3 dny, ale čím dřív je sníte, tím líp. Ale věřím, že to nebude problém a zmizí rychle 🙂

Tak krásný den!

Majda & Panda & Pandova babička

Těsto rozdělené na 12 kousků.
12 bochánků.
Pro srovnání bochníček vedle placky. Placka je téměř průhledná.
Proužky uprostřed placky. Pokud v placce budete mít jednu dvě malé dírky, zase tolik se nestane. Ale lepší je to samozřejmě bez dírek 🙂
Nabíráme každý druhý proužek.
Tento tvar milosti nabydou téměř okamžitě.
Milosti po vyndání z hrnce, před pocukrováním.

 

Máte rádi recepty naší babičky? Vyzkoušejte i tyto:

Míchaná vajíčka podle pandovy babičky

Povidlový frgál s tvarohem podle pandovy babičky

Čočka se zakysanou smetanou podle pandovy babičky

Comments

comments

Napsat komentář