Avokádový toast se zastřeným vejcem

Se zastřeným vejcem jsem bojovala hodně dlouho a stále není vzhledově úplně perfektní. Chuťově už ale ano, a proto je zde konečně tento recept. Připravujete-li zastřené vejce jinak, pak postupujte dle sebe. Mně se ale nejvíce osvědčil postup sepsaný níže u receptu. Do vody nepřidávám ocet, jako je tomu ve spoustě receptech, protože mi přijde, že nedělá žádný rozdíl (má prý vajíčko držet pohromadě) a akorát mi pak vejce smrdí. Také nevytvářím žádný vodní vír, protože se mi pak z půlky vajíčka vytvoří takový “ocásek”, který se rozplizne po celém hrnci. Pokud máte nějaký super osvědčený trik, jak zastřená vejce připravit, budu moc ráda, když se o něj se mnou podělíte.

Ingredience (pro 2 osoby k snídani):
1 zralé avokádo
2 vejce pokojové teploty
3 lžíce olivového oleje (doporučuji před servírováním ochutnat a případně trochu přidat)
3 lžíce citronové šťávy (opět doporučuji před servírováním ochutnat)
chilli (množství dle chuti)
1 lžička černých sezamových semínek
kousek balkánského sýra (můžete klidně použít kozí sýr nebo fetu)
2 plátky celozrnného toastu nebo žitného chleba

Doporučuji začít tím, že si připravíte avokádovou pomazánku. Oloupané avokádo si dejte do misky, přidejte olivový olej a citron a vidličkou rozmačkejte. Pomazánku si dejte bokem a opečte toasty (v toastovači/troubě/na pánvi). Nyní se vrhněte na přípravu zastřených vajec. Vezměte si středně velký hrnec, naplňte ho vodou a přiveďte ji k varu. Osolte a sundejte z plotýnky. Rozklepněte si jedno vajíčko do misky vlijte ho do vroucí vody (doporučuji z co nejmenší výšky). Vejce vařte 2 minuty, poté vyndejte z hrnce a vše opakujte s druhým vejcem (nebo pokud jste zkušení, můžete do hrnce vhodit obě vajíčka najednou).
Opečené toasty namažte avokádovou pomazánkou, nadrobte na ně balkánský sýr, na každý toast dejte 1 zastřené vejce, posypte černými sezamovými semínky, chilli a máte hotovo!

Tak krásné ráno!

Majda & Panda

Comments

comments