Alsaský koláč se švestkami podle Apetitu

Už asi víte, že milujeme časopis Apetit a poctivě si ho každý měsíc kupujeme. V každém čísle si panda vybere recepty, které by si rád vyzkoušel a tentokrát to vyhrál tento koláč, který byl tak výborný, že jsme se rozhodli se o něj s vámi podělit (pokud tedy nemáte nové číslo Apetitu:). Recept jsme si lehce upravili, aby byl zdravější a napíšeme vám typy, které v časopisu nenajdete. Pokud na tento náš recept narazíte mimo sezonu švestek, či prostě nemáte švestky, jednoduše je nahraďte jablky – alsaský koláč má být správně s jablky, ale švestky jsou také úžasné 🙂
V Apetitu píší, že je tento koláč jednoduchý a rychlý. Souhlasím s první částí, je opravdu jednoduchý, ale znám i rychlejší koláče 🙂 Tento recept doporučuji vyzkoušet spíš o víkendu, mně takové dvě hodinky zabral 🙂

Ingredience (na formu o průměru 23 cm):
Na těsto:
250g žitné celozrnné mouky, jemně mleté (v Apetitu používají hladkou mouku)
100g másla (NE rozpuštěného!)
1 žloutek
2 velké lžíce medu (nebo jako v Apetitu 30g moučkového cukru)
3 lžíce ledové vody

Na náplň:
800g vypeckovaných švestek (stačí přepůlené, není třeba krájet na kostičky)
3 lžíce třtinového cukru
100ml smetany ke šlehání 33%
2 velká vejce
2 velké lžíce medu (nebo opět 30g moučkového cukru)

Začneme těstem. Všechny ingredience na těsto jsem si dala do velké mísy a rukou jsem vypracovala těsto. V Apetitu píšou, že se máte snažit pracovat rychle – a mají pravdu. Pokud budete příliš pomalí, začne se vám máslo roztékat a těsto lepit na ruce. Je dobré si během zpracování přisypávat trochu mouky, aby se těsto tolik nelepilo. Z těsta vytvořte kouli, zabalte do potravinářské fólie a dejte na půl hodiny odpočinout do lednice. Mezitím si běžte vypeckovat třešně 🙂
Předehřejte troubu na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160 a vyložte koláčovou formu pečícím papírem. Vychlazené těsto máte rozválet – mně ale po rozválení nešlo přesunout do formy, a tak jsem po chvíli bojování udělala z těsta opět kouli, mrskla s ní do formy a tam ji prsty vytvarovala do požadovaného tvaru. Těsto má pokrývat i boční stěny. Nyní na těsto dejte další pečící papír, rozložte na něj keramické fazole (nebo normální, my jsme měli málo, tak jsme je smíchali s cizrnou a já jsem si pak konečně mohla zkusit, jaké to je být Popelkou :)) a dejte na 15 minut do trouby. Poté opatrně sundejte fazole a pečící papír a pečte dalších 5 minut. Těsto nechte chvíli vychladnout a pak na něj rovnoměrně rozprostřete švestky. Posypte třemi lžícemi třtinového cukru a dejte na dalších 10 minut péct.
Během doby pečení si můžete připravit smetanu. Pomocí metličky důkladně prošlehejte (NE vyšlehejte) smetanu s vejci a medem. Po deseti minutách si vytáhněte koláč z trouby, snižte teplotu na 160, u horkovzdušné trouby na 140 stupňů, zalijte švestky připravenou smetanou (nevím, jak je to možné, ale vyšlo mi jí nějak více, než je na obrázku – potopila jsem téměř celé švestky, zatímco v Apetitu jsou skoro celé venku. Původně jsem myslela, že se smetana trochu vypaří, protože to bylo dost tekuté – to se ovšem nestalo. Po ochutnání jsem ale zjistila, že to vůbec nevadí a naopak je to ještě chutnější :)) a pečte dalších 20-30 minut. Prostě dokud vám neztuhne smetana 🙂 Po upečení (a úplném vychladnutí!) jsme koláč vyndali z formy (co vám ale budu nalhávat, byly k tomu zapotřebí čtyři ruce) a začali si pochutnávat.
Koláč nekrájejte ani s ním nijak nemanipulujte, dokud nebude úplně vychladlý, jinak se vám snadno zlomí.

Tak dobrou chuť!

Majda & panda

blogIMG_2082

blogIMG_2076

IMG_2114

Comments

comments

Napsat komentář