7 rychlých snídaní do sklenice

Nedávno mi od Penny Marketu přišly tyhle super sklenice, a jelikož se už dlouhou dobu chystám připravit článek s tipy na rychlé snídaně, okamžitě mě napadlo to spojit. Takže, proč mám už takovou dobu v plánu připravit tipy na rychlé snídaně? Je to prosté – většina mých snídaňových receptů jsou spíše pro lidi, kteří ráno nikam nespěchají, nebo pro lidi, kterým nevadí si ráno trochu přivstat. Když tak ale poslední dobou pozoruji své okolí, zjistila jsem, že většina lidí není ani jedno, ani druhé. Ráno vstanou, něco do sebe (v lepším případě) rychle hodí a utíkají za povinnostmi. Já si ale myslím, že snídaně bychom si měli vychutnávat, neměli bychom je jíst ve stresu a měli bychom si dopřát to, na co máme chuť. A proč? Například proto, že tělo celou noc hladoví, a tak ráno vyžaduje nový příjem energie. Věděli jste například, že snídaně by měla obsahovat 25 % z celkového denního energerického příjmu? Jen pro srovnání – oběd by měl obsahovat 30 % z celkového denního energetického příjmu. A možná by vás také mohlo zajímat, že ve studiích bylo prokázáno, že lidé, kteří snídají, mají v průměru o 4 kg méně, než lidé, kteří nesnídají. No nic, nebudu vás v tomto článku nudit dalšími fakty, pokud vás téma “Proč bychom měli snídat” zajímá, můžete si o něm počíst zde. Raději vám povím, jak získat ty sklenice.
Penny Market nedávno spustil nový věrnostní program, ve kterém vy, jako zákazníci, můžete za nákupy sbírat známky, které potom s korunovým doplatkem vyměníte za tyhle super sklenice. Sklenice celý týden testuji a vařím si do nich snídaně a můžu říct, že jsou opravdu pevné a jen tak nějakou tekutinu nepropustí. Kromě sklenic teď v Penny můžete získat taky fajn kuchařku, ve které je spoustu receptů našich babiček a maminek hodících se právě do těchto sklenic.
Takže pokud vás moje tipy na rychlé take-away snídaně zaujmou a ještě nemáte doma žádnou sklenici, víte, kam pro ni 🙂

Níže uvedené recepty jsou, jak jsem již psala, určené hlavně pro ty z vás, kteří ráno nemají čas. Některé z nich si musíte připravit během pár minut večer, jiné až ráno. Recepty jsou ale dělané tak, abyste ráno měli hotovo maximálně do 10 minut, některé z nich stačí jen vytáhnout z lednice a můžete jíst/jít. Proč jsou to ale snídaně do sklenice? Protože jistě spoustu z vás snídá/má první jídlo dne až v práci či ve škole. Sklenici snadno hodíte do tašky a můžete utíkat. Mimochodem, jídla jsou vhodná i na svačinu 🙂 A navíc zdravá! U některých receptů neuvádím množství ingrediencí, avšak pokud množství ingrediencí uvádím, je to vždy pro 1 osobu.

Takhle hezky jsou sklenice zabalené.
A takhle hezky vypadají rozbalené 🙂
  1. Celozrnný kuskus s tvarohem, ovocem a pistáciemi

    Tahle snídaně mě velmi překvapila svou chutí. Připomínala mi totiž ovocné knedlíky, které jsem už roky nejedla a v poslední době přemýšlím, že bych si je ráda dala. Postup je jednoduchý a snídani si můžete připravit buď předem večer, nebo klidně až ráno. Příprava nezabere déle jak 10 minut, a to jen kvůli tomu, že se tak dlouho vaří kuskus. Nebudu zde uvádět množství, to si dejte podle hladu. Celozrnného kuskusu jsem ale dala přibližně stejně jako jemného tvarohu (tvarohu na strouhání), takže to bylo půl na půl. Každopádně – zapněte rychlovarnou konvici, nasypte kuskus do misky a poté zalijte vroucí vodou (vody by mělo být 2x více, než kuskusu, čili když si dáte 0,5 hrnečku kuskusu, zalijte ho 1 hrnkem vody). Přesnou dobu vaření si přečtěte na návodu, případně dokud nebude kuskus měkký.
    Mezitím, co se vaří kuskus, si nakrájejte ovoce – kombinace banánu, jahod a borůvek byla opravdu výborná, nadrťte pistácie, nadrobte si tvaroh a až se vám uvaří kuskus, vše ve sklenici smíchejte. Zalijte datlovým sirupem, zavřete víčko a máte take-away snídani hotovou! Tak šup s ní do tašky a hurá do práce/školy.
    Jinak, máte-li více času vařit, můžete nahradit kuskus jáhlami (vaří se kolem 30 min). Do sklenice můžete také hodit Pandovu kokosovou jáhlovou kašičku 🙂

  2. Piña colada chia pudink

    Piña colada chia pudink je krásně osvěžující. Příprava zabere jen pár minut, je ale nutné začít už večer. Takže, jak na to? Postup je velmi snadný. Do misky dejte hrst nakrájeného a očištěného ananasu, přidejte 2 lžíce kokosu, 1 lžíci datlového sirupu a 3/4 hrnku vody. Vše velmi dobře rozmixujte ručním mixérem. Přelijte do sklenice, přidejte 2-3 lžíce chia semínek (záleží, jak moc chcete pudink hustý), velmi dobře promíchejte, sklenici uzavřete a dejte přes noc do lednice. Ráno už nemusíte nic přidávat, ale pokud máte ve sklenici ještě místo, můžete ho zaplnit například bílým jogurtem, extra kokosem či extra ananasem. Fantazii se meze nekladnou 🙂
    Tip: Do sklenice si můžete dát i náš Čoko chia pudink, recept zde 🙂

  3. Čoko-banánové ovesné vločky přes noc

    Tyhle ovesné vločky přes noc prostě miluji a dělávám si je často i přesto, že mám rána klidná a nikam nespěchám. Hoďte do misky 1/2 banánu, 1/2 hrnku oblíbeného mléka (sójové/oříškové/kravské) a 2 lžičky kakaa. Vše velmi dobře rozmixujte ručním mixérem, přelijte do sklenice (která dobře těsní, pokud nemáte, opravdu doporučuji ty od Penny Marketu, těsní totiž výborně) a dobře promíchejte s 2-3 lžícemi ovesných vloček. Dejte na noc do ledničky. Ráno přidejte hrst jahod, hrst rozdrcených vlašských ořechů a máte snídani připravenou!

  4. Vajíčkový muffin

    Vajíčkový muffin je super pro milovníky slaných snídaní. Příprava zabere kolem 8 minut a je velmi jednoduchá – vezměte si sklenici (doporučuji spíše větší, než menší), rozklepněte do ní 2 vajíčka a vidličkou rozšlehejte. Přidejte 1,5 lžíce špaldové mouky (nebo ovesné, obě jsou dobré), 0,5 lžičky kypřícího prášku, sůl, pepř, 3 cherry rajčátka nakrájená na malé kousíčky, špetku kmínu, pažitku, 1-2 plátky libovolného sýru nakrájeného na menší kousky, velmi pečlivě promíchejte vidličkou a hoďte na 2,5 minuty do mikrovlnky. A máte snídani hotovou!

  5. Smoothie

    Velmi dlouhou dobu jsem nebyla fandou smůtýček, ale nedávno jsem jim přišla na chuť. Jsou totiž rychlou, zdravou a velmi chutnou snídaní. Jen se to podle mě nesmí přehnat s ovocem. A proto aby smoothie zasytilo, ráda ho kombinuji se zeleninou. Tady je třeba cuketa, kterou opravdu ani lehce neucítíte, u Pandova smoothie je to zase květák.
    Takže, postup je velmi jednoduchý – 1/2 menší neuvařené cukety hodíme do mixéru společně s 1/2 banánu, 1/2 hrnku mražených jahod+borůvek+malin (čili dohromady všeho bude 1/2 hrnku, NE 1/2 hrnku od každého), hrstí čerstvé máty, 2 lžičkami strouhaného kokosu, 1 hrnkem kokosového mléka (můžete si ho velmi snadno vyrobit doma, recept zde), 1 lžící mandlí, 1 lžičkou chia semínek a 1 lžící ovesných vloček. Vše důkladně rozmixujeme, vlijeme do sklenice a máme smoothie na světe. Díky banánu není třeba ho jakkoliv doslazovat, díky mátě a mraženému ovoci je příjemně osvěžující, což každý jistě ocení teď v letních měsících.
    Jinak co se mi líbí na sklenicích z Penny Marketu je, že ve víčku není dírka na slámku. Smoothie je pak opravdu snadno přenosné – zavřete sklenici víčkem a můžete si ji hodit do tašky. Jelikož sklenice také dobře těsní, neměla by způsobit žádnou katastrofu 🙂

  6. Vanilkový tvaroh s granolou a malinami

    Vanilkový tvaroh je vlastně taková zdravá verze Pribináčku a v podstatě nezáleží na tom, zda si ho připravíte večer nebo ráno. Avšak zvolíte-li variantu večer, doporučuji dát do sklenice jen vyšlehaný tvaroh a ovoce s granolou přidat už ráno.
    Vezměte si mísu, dejte do ní 150 g tvarohu (polotučný či odtučněný, záleží na osobní preferenci), přidejte 1 lžíci medu a semínka z 1/2 vanilkového lusku. Ručním mixérem pečlivě vyšlehejte – jednak se vám šleháním krásně promíchají ingredience a jednak bude tvaroh krémovější a jemnější. Vyšlehaný tvaroh dejte do sklenice, přidejte domácí granolu (recept na tu Pandovu čoko kokosovou zde) a ovoce – já jsem zvolila maliny, ale výborné budou určitě i jahody, borůvky či ostružiny 🙂
    Tip: Pokud se vám nechce vyšlehávat tvaroh, nezapomeňme na snídaňovou klasiku – jogurt/smetanu s ovocem a granolou. S vanilkovým tvarohem je ale jídlo samozřejmě chutnější 🙂

  7. Čokoládový mug cake

    Přesto, že na blogu na něj doposud nebyl recept, je čokoládový mug cake (společně s makovým) mým nejoblíbenějším. Je velmi snadný, zabere maximálně 10 minut (doporučuji ale připravit si ho až ráno, ne noc předem), nejčastěji ho jím s banánem a jogurtem a vždycky se na něj strašně těším.
    Takže, jak na něj? Velmi snadno – do sklenice si dejte: 30 g rozpuštěného másla, 3 plné lžíce ovesné mouky, 1 lžíci třtinového cukru, 1 lžičku kypřícího prášku, 1 menší vajíčko, 1 lžíci kakaa, 3 lžíce mléka a pokud zrovna máte po ruce, pak i 2-3 kostičky vysokoprocentní čokolády. Vše velmi dobře zamíchejte, čokoládu do těsta přidejte až na konec. Lámat ji ani nemusíte, já kostičky většinou hodím doprostřed, což později vytvoří efekt jako u soufflé. Je to prostě snadné, rychlé, geniální 🙂 Těsto ve sklenici hoďte na 3 minutky do mikrovlny a máte hotovo!
    Teď už jen dozdobte libovolným ovocem/jogurtem (ten ale doporučuji přidat až těsně před snědením, jinak vám mug cake navlhne)/sirupem/marmeládou, uzavřete sklenici a můžete běžet do práce 🙂
    Tip: vyzkoušejte také mrkvový mug cake, vánoční mug cake (nemusíte ho jíst jen o Vánocích:)) nebo čokoládový mug cake s lískovými oříšky 🙂

Doufáme, že se vám naše nápady alespoň trochu líbí, a že si rána od teď budete o trochu víc užívat, i když zrovna spěcháte do práce 🙂

Tak krásná rána!

Majda & Panda

Comments

comments

Napsat komentář